Araumi Daiko

Araumi Daiko vzw beoefent taiko, de kunst van het Japans drummen. Ze heeft als doel de levensvreugde en energie van de taiko te verspreiden.

Araumi Daiko doet dit middels het geven van taiko-lessen en workshops, het geven van optredens met haar drie performance-groepen en het organiseren van projecten en concerten met andere artiesten.

Geraakt door taiko

Grete Moortgat ontdekte taiko tijdens haar driejarig verblijf in Japan. De allereerste taikoklanken die Grete bereikten, raakten haar zo diep dat ze terstond besliste haar leven te wijden aan taiko.

Haar eerste lessen kreeg ze van Tomoko Igarashi van taiko-groep Miyabe Arashi in Tokyo. Bij grootmeesters zoals Art Lee, Kenny Endo en workshops bij wereldvermaarde groepen zoals Kodo en Osaka Dadadadan Tenko vervolmaakte Grete Moortgat haar taiko-spel.  

Bij haar terugkeer in België in 1999 richtte Grete Moortgat de vzw Araumi Daiko op, met als doel de levensvreugde en levenskracht van de taiko te verspreiden. Zij startte met het geven van taiko-lessen en richtte de groep ‘Feniks Taiko‘ op die de allereerste taiko-optredens in België verzorgden.

Grete Moortgat wordt dan ook beschouwd als grondlegster van de taiko in België.

De naam: Araumi Daiko

Araumi Daiko ontleent haar naam aan de haiku van Basho.
De haiku luidt :

araumi ya
Sado ni yokotau
amanogawa

De haiku kan vertaald worden als:

the rough sea
stretching out towards Sado
the Milky Way

De haiku dateert van 1689 maar vandaag wordt Basho nog zeer gerespecteerd en zijn gedichten worden in Japan nog vaak geciteerd.